Mobilizing Awareness

Wat is Mobilizing Awareness®?

Mobilizing Awareness® is een oefenmethode die ik vaak gebruik om de ruiter weer bewust te maken van zijn eigen lijf . Het doel is de bewegingsvrijheid van het lichaam terug te krijgen via bewust bewegen (sensomotorische reëducatie). Het is een eenvoudige, maar doordachte, pijnvrije oefenmethode. De methode kenmerkt zich door rustige oefeningen die gebaseerd zijn op de natuurlijke manier van bewegen. Het accent ligt op het bewust voelen van het lichaam voor, tijdens en na bewegingen gecombineerd met ademhaling.
Mobilizing Awareness® is bij uitstek geschikt om gewoontepatronen en functieverlies door ingesleten compensaties en adaptaties te doorbreken.

Filosofie achter Mobilizing Awareness®

Als kind hebben we een natuurlijk, vrij bewegingspatroon. Door ons drukke bestaan, door pijn, blessures of spanning kan het natuurlijke bewegingspatroon dat je je als kind hebt aangeleerd worden verstoord en leiden tot, vaak onbewuste, aanpassingen in je bewegingsgedrag.
Door de natuurlijke beschermingsreflex van het lichaam spannen onze spieren zich dan aan. Als we onze spieren vervolgens ‘vergeten’ weer los te laten, en ze dus aangespannen blijven, vermindert ons gevoel over die spieren. Er ontstaat een situatie waarin we onze spieren niet goed meer kunnen aansturen. Ze gaan pijn doen en onze bewegingsmogelijkheden worden kleiner. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat 5 jaar na een enkelverstuiking het looppatroon nog steeds verstoord is en er inmiddels ook knie-, rug- en nekklachten zijn ontstaan.
Met behandeltechnieken en rustige oefeningen volgens Mobilizing Awareness® wordt de verbinding tussen hersenen en spieren als het ware weer ‘wakker geschud’. Het gaat hierbij om subtiele bewegingen, waardoor het lichaamsgevoel verbetert en we weer leren ontspannen, efficiënt te bewegen en ademen.

Mobilizing Awareness® en paardrijden

Paardrijden is een samenwerking tussen ruiter en paard. Het liefst een harmonieuze samenwerking, waaraan beide plezier kunnen beleven. Als je altijd ongemerkt je billen en onderrug aanspant tijdens het paardrijden zal het paard als reactie hierop ook zíjn rug aanspannen. Het aanspannen van de rug is voor het paard een signaal van stress en vluchten, hij zal hierdoor moeilijk kunnen ontspannen. Dat zou ons kunnen frustreren, waardoor we zelf nog meer spanning opbouwen. Alleen wij kunnen deze vicieuze cirkel doorbreken!
Als we onszelf meer bewust zijn van spanning en ontspanning in ons lijf en onze gewrichten beter kunnen aansturen kunnen we veel beter communiceren met ons paard en kunnen we met veel minder inspanning en veel meer ontspanning in het zadel zitten.

Wat doet Mobilizing Awareness® voor jou?

  • het geeft je meer plezier in bewegen
  • het laat je meer bewegingsmogelijkheden ervaren
  • het vergroot je lichaamsbewustzijn
  • het verbetert je coördinatie en balans
  • het vergroot je mogelijkheden in ontspannen
  • het laat je in het NU bewegen
  • het leert je makkelijker los laten

Mobilizing Awareness® is ontwikkeld door Servaas Mes en is gebaseerd op het werk van Matthias Alexander, Moshe Feldenkrais en Thomas Hanna.